keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Pentu oppii

Menin kehuskelemaan kuinka sisäsiisti meijän poika on! Paskat se on hoksannu nyt sisälle alkaa kusemaan. Onneksi se ymmärtää sen että ulkona ollaan niin kauan kunnes pissi tulee ja päästään sitten leikkimään. Toiseksi se on nyt jostakin keksiny että yöt on kamalia ja pitää ulvoa ja haukkua ja paskantaa ja kusta ja sotkea se pitkin eteisen lattiaa. (Eikö ole mukava kun jaan tämän tiedon teijän kanssa! Ajattelin kertoa jos jollakin pennunlaittoa on ja on kiinnostunu lukemaan miten pennun arki menee :D ) Keijohan ei nuku siis makuuhuoneessa muiden kanssa ettei siitä tule liian riippuvainen, helpottaa sitten esim hoitoon viemistä jos tarve vaatii. On se tietty lystiä itelläkin herätä yöllä ja valvoa niin pitkään (yleesä sen tunnin) kunnes koira väsyy ulvomisitkuraivariinsa, jonka jälkeen jonkun aikaa odotellessa passaa vasta mennä käyttämään ulkona ettei pentu yhistä ulvontaa ja mekastusta isännän tuloon.
Viimeyö meni kuitenkin rauhallisesti, mientä itkun tuherrusta kuulu kun nukkumaan mentiin mutta sen jälkeen pentu nukku yönsä hyvin. Aamullakin se olin minä joka herätin pennun ulkona käymisreissulle!
Alkuihmetysten jälkeen Keijoa on alettu opettamaan peruskäskyihin. Ensin tietenkin piti ehdollistaa muksu naksuttimen äänen yhdistäminen herkkuihin. Se opittiin kertaheitolla jonka läjkeen alettiin reenaamaan luokse tuloa ja istumista. Istumisesta siirryttiin odottamaan "paikka" käskyä hokemalla ja sitä sitten vähentämällä jotta yksi käsky riittäisi. Vielä ei pääse 3 metriä kauemmas mutta se on jo paljon lyhyeen opiskeluaikaan nähden! Ensin peruutin katse koiraan päin mutta hiljalleen lähin kääntämään itseäni menosuuntaan. Seuraava aste olisi mennä nurkan taakse, sinne asti pojan pinna ei riitä. Irti käskykin alkaa tutuksi tulemaan, pentua on opetettu päästämään nyrkistä irti jonka sisältä se haistaa herkkuja. Herkut vapautuu nyrkistä kun järsintä loppuu.3 kommenttia:

 1. Voin sanoa että istumisen opettaminen peruskäskyihin lukeutuvana on ehkä hirvein virhe minkä koiranomistaja voi tehdä. Koira leimautuu siihen kaikista eniten. Kerjääminen hoituu istuen ja uusia käskyjä opeteltaessa ruvetaan istumaan :D Toisaalta taas istumisesta tulee vahva eikä siitä käskyn alta sitten karkailla niin helposti, mutta voi luoja sitä ärsytyksen määrää kun ruvetaan opettelemaan seisomista.

  Omalle koiralleni opetin istumisen aivan liian aikaisin. Lenkeillä pysähtyessä istutaan jos liikkeellelähtö ei tapahdu tarpeeksi nopeasti. Uusia temppuja opetellessa istutaan automaattisesti. Kerjätessä istutaan, kun pitäisi mennä maahan istutaan, tokotreeneissä istutaan ja vielä agihallilla odottaessakin istutaan. Toki se on koiralle luonnollista, mutta kyseisen toiminnon ylimaallinen vahvistaminen pentuaikoina on... järjetön virhe jota en koskaan toista :D
  Jos joskus vielä koiran otan niin sille opetetaan ensin luoksetulo, paikallaan pysyminen ja vaikka päällään seisominen kunhan istuminen on vähintään toiseksi viimeisin käsky...

  Muuten ihan hyvän näköistä treeniä, mutta yhdessä kohdassa palkkasit koiran vaikka se istui ennen käskyäsi. Ensin käsky, toiminto ja palkkaus, ellei halua vahvistaa kerjäävää käytöstä. Yhdessä kohdassa myös palkkasit Keijoa vaikka se katsoi kissaan. Peruskäskyjä palkatessa koiran katse on AINA omistajassa. Kun yhtäkkiä kuuluukin naksaus ja suuhun tungetaan ruokaa, koira herää sinuun ja menee hämilleen, koska sen silmät ja sitä kautta ajatus ei ole ollut siinä, mitä se tekee ja mikä sen päämäärä on.

  (Mahtavat rodut olet valinnut!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon rakentavasta palautteesta, tälläset neuvot on todella tervetulleita jotta huomaa omat virheet. Periaatteessa tiesin ton katsekontaktihomman, se vaan tahtoo unohtua usein tilanteessa vaikkei saisi. Pitää keskittyä enemmän. Alotettiin Keijon kanssa eilen enemmän katsekontaktin harjottamista. Mä en nää istumisen opettamista huonona asiana, sillä saa kuitenkin koiran rauhottumaan paikalleen ja sen saa paikalleen äkkiä jos joku vaaratilanne tulee jossa se ei saisi edetä pitemmälle. Mut mä otan kuitenkin selvää enemmän koiran istumishommasta, haluan muitakin näkökulmia asiaan.

   Mä tuun tekemään vielä lisää reenivideoita, niihin saa ehottomasti tulla kommentoimaan jotta huomaa omat virheet jos niitä tulee. Oon nyt huomioinu sen ettei palkkaa tule ilman katsekontaktia, kiitos sinun!
   Keijohan on ensimmäinen oma koira tosiaan niin tämä ei ihan takaraivosta vielä tule tämä koulutus

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista